JAGUAREN

Albyrose

 

 

Denne siden

min representerer retning

Sør i

mitt medisinhjul

Kraftdyret

Jaguaren

 

Det er dette dyret som holder energien i vest. Det er jaguaren som er den store hjelperen her. Den fornyer og omdanner livet overalt der den blir bedt om det. Der slangen representerer den helbredende kraft som kommer gradvis inn og er økende. Står jaguaren for de brå forandringer som liv og død.

 

Det virker kanskje underlig for mange at universets kraft også assosierer med død, men for de gamle indianerne er disse to energier samme sak. Det som bestod, var alltid forandelig og i stadig fornyelse. Det som var uforanderlig, det var dødt. De visste at stabile, faste tilstander bare var midlertidig ettersom alt i universet er i kontinuerlig i forandring. I Nord-Amerika setter sjamanen fyr på bunnvegetasjonen for å slippe løs de krefter som jaguaren representerer, på et kontrollert vis. Dette forhindrer lyn nedslag i å starte en brann som kunne fortære hele skogen. De erkjenner kaos og orden, utvidelsen og sammentrekningen, er naturens livssyklus.

 

 

Når vi blir syke får vi ikke bare en sjanse til å gjenvinne helsen. Men vi får også sjanse til å ta et kvantesprang til enda høyere nivåer av helsen. Helbredelse er en metode som ikke bare fjerner symptomene men som også kan gi stadig forbedret helsetilstand. Dette er jaguarens energi. Et stabilt system har ikke lett for å forandre seg. Folk flest forandrer seg heller når de har det vanskelig enn når alt går på skinner. Derfor gir kriser rik på anledninger for nye muligheter. Vi kan omdanne kroppen slik at den helbreder seg raskere og eldres med større eleganse. Ved å ta til oss de kreftene som jaguaren representerer kan vi gi slipp på gamle mønstrer fortere.

 

Jeg har begynt å tro på den metaforen som sier at vi i likhet med kattene har 9 liv. Når vi nærmer oss slutten på et av disse livene eller de faser som livet byr på er det viktig at vi gir det gamle selvet en anstendig begravelse. Så gjør vi som jaguaren og hopper inn i det vi er i ferd med å bli. Hvis ikke kan vi komme på å bruke flere år på å fikse og lappe sammen det gamle selvet som vi egentlig har vokst i fra.

 

 

Jaguaren er sjefen i regnskogen og vakt ved dødens port. Den hjelper oss til å kvitte oss med det som må dø, for at det nye kan bli født. Orkanen bærer i seg jaguaren kaotiske krefter. En bikube og en maurtue med sin kompleksitet og skjønnhet er en demonstrasjon på jaguarens organisatoriske kraft.

 

 

Jaguar energien kan fungere i en landsby på flere nivåer, i en organisasjonen og på det personlige plan. Av og til må ekteskap oppløses for at partnerne skal overleve og holde seg friske. Av og til må en hel landsby fraflyttes for at innboerne skal få anledning til å blomstre andre steder. På gamle plasser i Amerika finnes det arkeologiske funn som beviser at landsbyer er blitt forlatt uten tilsynelatende grunn på noe som helst har skjedd der. Dette blir gjort på som svar på den sykliske naturen i orden og kaos.

 

**********

 

PÅ min nye lysvei